lauantai 7. huhtikuuta 2012

Tikkukakut






















Kuten kuvasta näkyy tänä pääsiäisenä (4/2012) en ryhtynytkään leipomaan täytekakkua vaan tikkukakkuja. Blogiin nämä kelpuutan siksi, että ovathan nämä yhdenlainen versio täytekakusta. Ohjeen näihin tikkukakkuihin löysin Turun Sanomien Extra-liitteestä (10.3.2012). Tällä ohjella valmistuu 13-15 tikkukakkua.

Kakkupohja

125 g voita (itse käytin kyllä margariinia)
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

1. Kuumennetaan uuni 160 asteeseen.
2. Vaahdotetaan voi ja sokeri.
3. Lisätään joukkoon munat yksitellen ja hyvin vatkaten.
4. Sekoitetaan vehnäjauhot, leivinjauhe ja siivilöity kaakaojauhe keskenään ja lisätään muiden ainesosien joukkoon. Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi.
5. Kaadetaan joko korppujouhotettuun vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle.
6. Paistetaan noin 25 min.
7. Annetaan jäähtyä.

Kakkupallot

1 jäähtynyt kakkupohja
70 g tuorejuustoa
140 g tomusokeria

1. Jauhetaan kakku murusiksi joko käsin tai monitoimikoneella.
2. Vatkataan tuorejuusto ja tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.
3. Lisätään massan joukkoon kakkumurut ja pyöritellään käsin tasaiseksi taikinaksi.
4. Pyöritellään massasta käsin noin 30 g:n kokoisia palloja, jota siirretään jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi (tai 10-15 minuutiksi pakastimeen, mutta pallot eivät saa jäätyä).

Koristelu

300 g valko- tai maitosuklaata
nonparelleja, strösseleitä
tikkuja

**Alkuperäisessä ohjeesta poiketen noin 160 g suklaata riittää tälle määrälle kakkupalloja.**

Kakkupallojen kuorruttaminen

1. Sulatetaan suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
2. Kastetaan suklaaseen ensin tikku noin sentin matkalta ja tökätään tikku sen jälkeen kovettuneeseen kakkupalloon.
3. Kastetaan tikkukakku sulaan suklaaseen ja lusikoidaan tarvittaessa lisää suklaata pallon päälle.
4. Annetaan ylimääräisen kuorrutteen valua pois ja koristellaan ennen kuin suklaa ehtii jähmettyä liikaa.
5. Siirretään valmiit tikkukakut korkeaan astiaan ja jääkaappiin/kylmään kuivumaan.

**Suklaalla päällystäminen on helpointa, kun sulattaa suklaan ensi mikrossa ja siirtää sitten sulatusastian suklaineen lämpimään vesihauteeseen, jotta suklaa ei pääse välillä jähmettymään.**
**Kaikki tikut kannattaa painaa palloihin kiinni heti alussa, sillä kakkupallo pysyy paremmin paikoillaan tikun päässä, kun tikussa ollut suklaa on jo jähmettynyt.**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti