maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pitsikakku



30-vuotissyntymäpäivieni kunniaksi (4/2012) päätin kokeilla täytekakkua, jossa on täytteenä suklaavaahtoa ja koristeena pitsimäisesti pursotettua pikeeriä (royal icing). Samalla kokeilin myös itselleni uutta tapaa valmistaa kakkupohja mittaamalla munien määrän mukaan tarvittavat määrät muita aineksia. Pikeerin ja suklaatäytteen ohjeet on suoraan Kinuskikissalta. Kakkupohjankin valmistusohje löytyy mm. Kinuskikissalta, mutta olen hiukan muokannut ohjetta tähän kakkuun paremmin sopivaksi.

Kakkupohja

3 munaa rikottuna isoon juomalasiin
toiseen samanlaiseen juomalasiin arvioidaan munien määrää vastaava määrä sokeria
kolmanteen samanlaiseen juomalasiin arvioidaan munien määrää vastaava määrä jauhoja, joista osa (n. 3 ruokalusikallista) kaakaojauhoja + 1 tl leivinjauhetta

1. Voidellaan irtopohjavuoan reunat ja asetetaan pohjalle pohjan kokoiseksi leikattu leivinpaperi.
2. Vatkataan huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisätään sekoitetut jouhot varovasti siivilöiden ja käännellen vaahdon sekaan.
4. Paistetaan uunin alatasolla 175 astetta 40 min
5. Kumotaan hiukan jäähtyneenä ja halkaistaan.
6. Kostutetaan vaniljamaidolla (1 dl maitoa + 1/2 tl vaniljasokeria)

**Leivinpaperi kakkuvuoan pohjalla toimi oletettua paremmin ja piti "tulivuori"-efektin poissa, joten kakkupohjasta tuli upean tasainen.**

Suklaavaahtotäyte

2,5 dl Flora Vispiä
100 g vaniljarahkaa
130 g valkosuklaata

1. Vatkataan Flora Vispi vaahdoksi ja lisätään joukkoon rahka.
2. Sulatetaan valkosuklaa varovasti mikrossa ja lisätään joukkoon.
3. Laitetaan kakun väliin n. 2/3 täytteestä ja käytetään loput kakun päällystämiseen (mahdollistaa myöhemmin sokerimassalla päällystämisen).
4. Annetaan jähmettyä jääkaapissa tovi ennen koristelua.

Koristelu

Sokerimassa

1 paketti valmista sokerimassaa
elintarvikeväriä
tomusokeria

1. Värjätään massa halutun väriseksi. Nestemäistä väriä käytettäessä joutuu massaan lisäämään tomusokeria, jotta massa ei muutu liian tahmeaksi.
2. Kaulitaan valmis massa ohueksi levyksi tomusokeroidulla pöydällä.
2. Päällystetään kakku ja tasoitetaan rypyt.

Pikeeri

1/4 dl valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua

1. Vatkataan valkuainen ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella. N. 3 nim.
2. Lisätään sitruunamehu ja loput tomusokerista.
3. Jatketaan vatkaamista vielä hetki (ja värjätään tarvittaessa).
4. Pikeeri alkaa melko pian jähmettyä, joten siirretään heti purostuspussiin ja aletaan pursottaa kuvioista. Pieni tylla sopii hommaan parhaiten.

**Pikeeriä valmistettaessa kannattaa olla mittauksissa tarkka, sillä tällä kertaa liika summittaisuus kostautui ja pikeeristä tuli liian juoksevaa. Pitsimäistä kuviointia oli äärimmäisen hankala toteuttaa.**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti