lauantai 21. huhtikuuta 2012

Pikkukevätkakut

















Vanhempani tulivat kylään ja päätin leipoa minikakkuja. Kakuista tulikin oikein suloisen keväisiä, mutta ei niitä ollutkaan ihan niin helppo tehdä, kuin olin ajatellut. Jostain syystä luotto-ohje kääretottupohjalle petti ja pohja ei noussut odotetulla tavalla. Lisäksi täytteen mansikkavaahtoon oli liian vähän mansikkasosetta (mansikkamousseen ohjeen löysin Kakkukioskista). Sitten vielä kermavaahdon pursottamiseen kului hiukan liian kauan ja kreemijauheesta huolimatta meinasivat kermavaahtopursotukset kerrassaan lysähtää kasaan. Harjoistus tekee varmasti mestarin, mutta tovi saa nyt aikaa kulua ennen seuraavaa yritystä.

Kääretorttupohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkataan huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoitetaan muut aineet keskenään ja lisätään vaahtoon siivilöiden ja varovasti käännellen.
3. Kaadetaan taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paistetaan 200 asteessa 8 min.
4. Kumotaan sokeroidulle leivinpaperille.

Mansikkavaahto-täyte

1 prk Flora vispiä
1 prk maitorahkaa
4 dl mansikkasurvosta (itse käytin vain 2 dl survosta)
4 liivatelehteä
tilkka vettä (itse käytin mansikkamehua)
sokeria

1. Laitetaan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vaahdotetaan Flora Vispi ja lisätään vaahdon sekaan mansikkasurvos ja rahka.
3. Puristetaan liivatteista ylimääräinen vesi ja laitetaan ne kippoon. Kuumennetaan mehu ja lisätään sitä liivatteiden päälle muutama lusikallinen (sen verran että liivatelehdet liukenevat) ja sekoitetaan hyvin.
4. Lisätään liivatemehu ohuena norona täytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen.
5. Lisätään sokeria maun mukaan.

**Tähän kakkumäärään puoletkin täyteen määrästä olisi riittänyt.**

Koristelu

valmista sokerimassaa
elintarvikeväriä
nonparelleja
vaahdotettua Flora Vispiä (1 prk)

Kakkujen rakentaminen

1. Painetaan kääretorttupohjasta juomalasilla ympyränmuotoisia paloja.
2. Laitetaan kääretorttupalan ympärille reunakalvo, joka helpottaa kakun kasaamista. Tein kakkuihin vain yhden välin eli kahden kääretorttupalan väliin tuli yksi kerros mansikkavaahtotäytettä.

**Koska minulla ei ollut käytössä riittävästi reunakalvoa kymmeneen kakkuun, jouduin ottamaan reunakalvon irti aina seuraavan kakun rakentamista varten. Kätevämpää olisi ollut, jos olisin kunkin kakun voinut nostaa jääkaappiin hyytymään reunakalvon kanssa, jolloin kakut eivät olisi lysähtäneet kasaan.**

3. Tasoitetaan hyytyneiden kakkujen pinta mansikkavaahtotäytteellä ennen koristelua.
4. Vaahdotetaan Flora vispi siten, että lisätään vaahdotuksen loppuvaiheessa vaahdon joukkoon 1 rkl vaniljakreemijauhetta varovasti siivilöiden. Säilytetään vaahto jääkaapissa ja otetaan sitä käyttöön vain pieni määrä kerrallaan.
5. Nostetaan kakun päälle ensin sokerimassasta tehty ympyrä (sopivan kokoisen saa käyttämällä samaa juomalasia kuin aiemminkin). Itse olin jo valmiiksi liittänyt ympyrän päälle kukkakoristeet, mutta ne voi toki lisätä ihan viimeiseksikin.
6. Tehdään lopuksi reunapursotukset vaahdotetulla Flora vispillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti