lauantai 20. lokakuuta 2012

Oktonautit-kakku





Tänä viikonloppuna juhlittiin jo toiseen kertaan 5-vuotiasta esikoistani ja tällä kertaa juhlien teema oli Oktonautit ja synttärikakku sen mukainen. Tämä kakku on varmasti suuritöisin, jonka olen tähän mennessä tehnyt, mutta hieno siitä tuli! Pohjalle leivoin 4-munan kakun ja alusta (Cup-A:ta) varten tein tavallisen kääretorttupohjan, josta kokosin aluksen pala palalta. Täytteeksi sekä pohja että alus saivat Kinuskikissan reseptikirjasta löydetyn Kinuski-puolukkatäytteen. Ennen kakun kuorruttamista sokerimassalla sivelin kakun pintaan omenamarmeladia. Kuorrutteet ja koristeet lisäsin kakkuun vain joitain tunteja ennen tarjoilua, joten marmeladi toimi jälleen hyvin. Sokerimassan kaulitsin kakun päälle mahdollisimman ohuena, joten myöhään illasta huomasin massan jo joistain paikoista lähteneen sulamaan ja valumaan. Onneksi juhlat olivat silloin jo turvallisesti juhlittu ja kakkukin suurimmaksi osaksi syöty. Mitenköhän leipomot yms. saavat kakut kestämään esim. seuraavaan päivään? Sokerikuorrute on varmasti ainakin paksumpana kerroksena kuin minun tekemissäni kakuissa. Olisko siinä koko taika? Itse suosin kuitenkin mieluummin ohutta kerrosta massaa, jotta kakun muut maut pääsevät paremmin esiin ja siksi valmistan yleensä koristukset vasta tarjoilupäivän aamuna.

Kääretorttupohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkataan huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoitetaan muut aineet keskenään ja lisätään vaahtoon siivilöiden ja varovasti käännellen.
3. Kaadetaan taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paistetaan 200 asteessa 8 min.
4. Kumotaan sokeroidulle leivinpaperille.

Kakkupohja 

4 munaa rikottuna isoon juomalasiin
toiseen samanlaiseen juomalasiin arvioidaan munien määrää vastaava määrä sokeria
kolmanteen samanlaiseen juomalasiin arvioidaan munien määrää vastaava määrä vehnäjauhoja + 2 tl leivinjauhetta

1. Voidellaan irtopohjavuoan reunat ja asetetaan pohjalle pohjan kokoiseksi leikattu leivinpaperi.
2. Vatkataan huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisätään sekoitetut jouhot varovasti siivilöiden ja käännellen vaahdon sekaan.
4. Paistetaan uunin alatasolla 175 astetta 40 min
5. Kumotaan hiukan jäähtyneenä ja halkaistaan siten, että saadaan kaksi väliä.
6. Kostutetaan vaniljamaidolla ( ~ 1 dl maitoa + 1/2 tl vaniljasokeria)

Kinuski-puolukkatäyte (alkuperäinen ohje Kinuskikissalta), tässä ohje ~ 1,5-kertaisena

Kinuskikastike:
2,25 dl kuohukermaa
2,25 dl fariinisokeria

Kerma-tuorejuustovaahto:
2,25 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 ½ liivatelehteä
3 rkl vettä
100 g (jäisiä) puolukoita

1. Valmistetaan ensin kinuskikastike. Mittataan kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumennetaan sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja keitetään parin minuutin ajan. Annetaan kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa).  
2. Vaahdotetaan kerma ja sekoitetaan joukkoon tuorejuusto.
3. Vatkataan kylmä kinuskikastike vaahdoksi ja sekoitetaan kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.
4. Laitetaa liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.Puristetaan liivatteista ylimääräinen vesi ja laitetaan ne kippoon. Kuumennetaan vesi ja lisätään sitä liivatteiden päälle muutama lusikallinen (sen verran että liivatelehdet liukenevat) ja sekoitetaan hyvin.
5. Lisätään liivateseos ohuena norona täytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen.
6. Lisätään joukkoon jäiset puolukat ja levitetään täyte kostutetun pohjan päälle.Tehdään reunakalvon avulla kakkupohjaan 2 väliä täytettä (kumpaankin väliin 1/3 täytteestä) ja loput täytteestä levitetään tasaiseksi kerrokseksi puolikkaan kääretorttulevyn päälle (toinen puoli kääretorttulevystä jätetään ilman täytettä, "päälilevyiksi", aluksen rakentamista varten ).
7. Hyydytetään täytteet jääkaapissa yön yli ennen aluksen rakentamista, massalla päällystämistä ja koristeiden kiinnittämistä.

Koristelu

valmis sokerimassa
elintarvikeväri
elintarviketussi
kaakaojauhe
elintarvikeliima koristeden rakentamista ja kiinnittämistä varten

1 kommentti:

  1. Heippa.

    Piti tulla heti kurkkimaan kakkuja, on tosi ihania ja hienoja! Oot taitava :)

    T. Kristel

    VastaaPoista